همشهری آنلاین: مطالعه جدید نشان می‌دهد فوران‌های آتشفشانی بزرگ در مناطق استوایی می‌تواند منجر به بروز پدیده ال نینو شود.

فوران‌های آتشفشانی موجب بروز پدیده ال نینو می‌شود

به گزارش مهر، فوران‌های بزرگ آتشفشانی از طریق پمپاژ میلیون‌ها تن دی اکسید گوگرد در استراتوسفر، که موجب تشکیل ابر اسید سولفوریک می‌شود، با انعکاس پرتو خورشیدی و کاهش میانگین دمای سطح جهان موجب آغاز پدیده ال نینو می‌شوند.

محققان از شبیه‌سازی مدل پیشرفته آب و هوا استفاده کردند تا نشان دهند که ال نینو در طول سال بعد از فوران‌های عظیم آتشفشانی نظیر فوران آتشفشان مونت پیناتوبو فیلیپین در سال ۱۹۹۱ به اوج می‌رسد.

آلن روبوک، سرپرست تیم تحقیق از دانشگاه راتگرز آمریکا، در این باره می‌گوید: ما نمی‌توانیم فوران‌های آتشفشانی را پیش‌بینی کنیم، اما با وقوع فوران بعدی می‌توانیم با تعیین میزان دی اکسید گوگرد در استراتوسفر پدیده ال نینو را پیش‌بینی کنیم.

ال نینو به طور ساده عبارت است از یک رخداد اقلیمی کلان که در اثر رها شدن انرژی انباشته در بزرگ‌ترین حوزه اقیانوسی جهان یعنی جنوب اقیانوس آرام رخ می‌دهد. نشانه اولیه آن هم تغییر جهت جریان آب‌های سرد و گرم و همچنین بادهای این منطقه است.

این پدیده هر ۲ تا ۷ سال یک‌بار باعث ایجاد ناهنجاری‌های بزرگی در آب و هوای سراسر سياره زمین می‌شود از جمله این ناهنجاری‌ها می‌توان به سیلاب‌های ناگهانی، خشک‌سالی، قحطی و اپیدمی اشاره کرد.

کد خبر 384388

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha